nieuws en inspiratie

Mindmapping is de ideale tool om je creatieve denkproces te stimuleren

We gebruiken al eeuwen lang pen en papier om onze kennis en gedachtes te ordenen. Dit helpt ons de informatie te verwoorden, te ordenen of op te halen. Ooit bedacht door de Britse psycholoog Tony Buzan en nu ook wel ‘mindmapping’ genoemd. De letterlijke betekenis van mindmapping is ‘het in kaart brengen van je geest’ en werkt voor mij als vormgever bij het ontwikkelen van nieuwe creatieve concepten. Heb jij er wel eens aan gedacht om met mindmapping het creatieve proces te starten?
 
Creativiteit
Een mindmap is een visuele weergave van woorden, gedachten en ideeën. Hierbij wordt uitgegaan van één centraal woord, thema of idee waar vanuit associaties worden bedacht en getekend. Het dwingt mij om creatief te zijn, te denken vanuit andere invalshoeken en het brengt mij nieuwe inzichten. Voor mij werkt het dus goed om mindmapping in te zetten om tot een creatief concept te komen.
 
Aan de slag
Wat heb je nodig?          
Een groot vel wit papier, stiften en een pen of potlood.
 
Hoe ga je te werk?
Stap 1) Start met het opschrijven van een centraal woord of beeld. Zet dit in het midden van het vel. Dit woord kun je vergelijken met bijvoorbeeld het onderwerp van een vergadering of bespreking. Vanuit dit centrale punt ga je verder werken.
 
Stap 2) Nu teken je verschillende takken vanuit dit centrale beeld naar de buitenkant van het vel papier. Op deze verschillende takken kun je woorden schrijven of tekeningen maken. Deze takken splits je, aan het uiteinde, ook weer uit in subtakken. Gebruik maximaal 1 woord per tak.
 
Stap 3) Werk van algemeen naar specifiek. De takken die het dichtste bij het midden staan bevatten algemene woorden. Hoe verder je naar de buitenkant werkt, hoe specifieker het woord dat je opschrijft.
Daarnaast is er ooit afgesproken om in een mindmap met de klok mee te werken. Dit maakt het overzichtelijk en eenvoudig wanneer anderen je mindmap willen bekijken.
 
Stap 4) Vul je mindmap aan met kleur en tekeningen. Met het opschrijven van woorden wordt vooral de linkerkant van je hersenen geactiveerd. Door het toevoegen van kleur en tekeningen (beeld) activeer je ook je rechter hersenhelft. Dit helpt je om alle informatie makkelijker te onthouden. Ga niet willekeurig alles een verschillende kleur geven, maar ga voor structuur. Geef elke tak een aparte kleur. Zo ga je het woord en de kleur van de tak aan elkaar koppelen en onthoud je het makkelijker.
 
Hoe zet je het in?
Ik gebruik mindmapping meestal als ik start met een nieuwe opdracht. Ik weet dan wat het hoofdthema is, dit is mijn startpunt en zet ik midden op mijn vel papier. Vervolgens schrijf ik, teken ik en geef ik dingen een kleur. Uiteindelijk staan zo al mijn oorspronkelijke ideeën op papier aangevuld met nieuwe ideeën. Het werkt voor mij dus erg goed om alles zo weer te geven; zo kom ik tot nieuwe ideeën en concepten. En wat ook wel fijn is; alles kan en mag in een mindmap, laat je vooral niet beperken, juist dan kom je tot nieuwe toffe ideeën. Succes met jouw mindmap en kom tot dat ene super creatieve idee!

Natalie
Mindmapping is de ideale tool om je creatieve denkproces te stimuleren
“ Alles kan en mag in een mindmap ”
Meer weten?
De Merkenbouwers besteedt veel aandacht aan het inventariseren van uw wensen, doelstellingen en verwachtingen. Ons team biedt een luisterend en kritisch oor. Op basis daarvan kunnen we uw organisatie ondersteunen en helpen om de kernwaarden en kenmerken zichtbaar te maken voor uw doelgroep.

U bent natuurlijk altijd van harte welkom bij ons op kantoor voor een kennismaking.
Gerelateerd aan dit artikel
Geen gerelateerd artikel gevonden...

Afspraak maken

Sint Jorisstraat 15, 5211 HA 's-Hertogenbosch
info@demerkenbouwers.nl
073 62 777 30